Viitorul inginerilor în electronică și telecomunicații

.-

.-..

..-

-

Trei puncte, punct linie, punct linie două puncte, două puncte linie, linie, adică “Salut” în codul Morse – așa începe istoria telecomunicațiilor. Pe la mijlocul anilor 1830, Samuel Morse împreună cu asistentul său Alfred Vail, au reușit să creeze un sistem prin care trimiteau impulsuri de curent electric de-a lungul unor fire care controlau un electromagnet situat la capătul receptorului. Așa s-a născut primul telegraf electric. Au urmat telefonul, radioul, televiziunea, sateliții, rețelele de internet și fibra optică, toate marile invenții revoluționând modul în care ne conectăm, comunicăm și ne trăim viețile. [1]

Faptul că în mai puțin de un minut poți să verifici istoria lui Morse dând click pe linkul de la finalul acestui articol sau printr-o simplă căutare pe Google se datorează inginerilor care au inovat de-a lungul timpului, folosindu-se de legile fizicii și chimiei, de curent electric, unde magnetice și toate frecvențele invizibile prin care putem azi comunica din spațiu sau din aceeași sufragerie. Specialiștii în electronică și telecomunicații sunt, deci, inventatorii, programatorii, exploatatorii și evaluatorii rețelelor complexe care ne leagă. Pasionați, tehnici, practici, atenți la detalii, riguroși, dar și creativi, inginerii responsabili cu echipamentele industriale, microprocesoarele, rețelele de calculatoare și comunicațiile mobile sunt unii dintre cei mai căutați specialiști în țară și în lume.

Ca să înțelegi mai bine coordonatele profesiei, citește articolul de mai jos și află cum arată piața de telecomunicații, care sunt salariile medii, ce vei studia la facultate și care sunt oportunitățile după absolvire.

Context

Piața se poate împărți în șase ramuri importante: electrocasnice mari, mici, telecom, electronice și piața de imprimante, multifuncționale și consumabile. După o perioadă de criză care a scăzut vânzările, toate ramurile și-au revenit, înregistrând creșteri anul acesta. [2]

Cât privește piața de telecomunicații, România este una dintre cele mai dinamice din Europa, cu investiții mari în rețelele de telefonie mobilă, menite să crească acoperirea și viteza de transfer a datelor. Marile companii care domină piața autohtonă de telecomunicații sunt: Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS (aceste 4 companii dețin 85% din piață), Ericsson, UPC, Alecatel Lucent, Societatea Națională de Radiocomunicații și GTS Telecom. [3]

Pentru că undele folosite sunt în spațiul aerian care este comun, este nevoie de o autoritate neutră care să reglementeze modul cum se distribuie licențele de radio- și tele-comunicații, precum și benzile de frecvență, mai ales că piața e caracterizată printr-un oligopol (adică un număr mic de companii care dețin un procent foarte mare din piață). Responsabilitatea revine Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care monitorizează, controlează și gestionează spectrul radioelectric, asigură controlul tehnic în domeniul radiocomunicațiilor și telecomunicațiilor și autorizează rețelele regionale și locale.

Nu e nicio noutate că inginerii și programatorii sunt printre cele mai bine plătite categorii profesionale. Pentru absolvenții care se angajează pe posturi de începători în industria electronicii sau a telecomunicațiilor (ca tehnician, administrator de rețea sau inginer), salariul net de început este între 350 și 400 de euro, iar în 2-3 ani de experiență poate ajunge la 1000 de euro pe lună. Cele mai căutate poziții unde există puțini specialiști pe piață sunt cele de specialiști Ingineri în Mesagerie (Inginer Messaging) LTE (specialiști Long-Term Evolution). [4]

Pentru că fiecare noutate tehnologică modifică piața și stimuleză și mai mult competiția, dinamica este mai mare decât în alte piețe. Asta vine la pachet cu provocări, dar și oportunități:

Electronica și telecomunicațiile sunt în topul domeniilor care împing inovația mai departe, iar pentru asta e nevoie mereu de specialiști. Află mai departe cu ce bagaj de bază poți porni la drum, ce poți studia și care sunt direcțiile principale de carieră.

Profilul inginerului electronist / telecom

Vei găsi o diversitate de titulaturi în domeniu, în acord cu noile tehnologii folosite, precum inginer embedded software sau inginer în comunicații wireless. Simpla folosire a numelui implică o înțelegere măcar rudimentară a domeniului, dar chiar și dacă nu stăpânești încă alfabetul electronicii, e bine să știi că ingineria e o lume fascinantă, dacă te pasionează fizica, circuitele și tranzistorii. De obicei, profesioniștii în acest domeniu sunt oameni care pot petrece ore în șir rezolvând probleme tehnice, logic și experimental, deci au un interes clar pentru hardware, rețele, aparatură și circuite. Mai sunt atenți la detalii, riguroși, au simț pragmatic, seriozitate și le plac puzzle-urile și problemele pentru că vor să găsească soluții. Câteva din atuurile specialiștilor sunt și printre cerințele companiilor care angajează ingineri în telecomunicații – ele includ:

Spre exemplu, un inginer în telecomunicații care are profilul de mai sus poate să se angajeze într-o companie de telefonie mobilă, unde, în funcție de poziție, va putea asigura funcționalitatea rețelei, suport tehnic pentru furnizori, subcontractori, parteneri, va putea rezolva reclamațiile clienților prin analize specializate sau investigații pe teren, va putea lucra cu baze de date specifice și propune soluții de optimizare a rețelei de comunicații. Munca presupune o anumită rutină și multă perseverență, fiind vorba de soluții care necesită mult timp pentru a fi rezolvate.

Primii pași în profesie: studiile

Bazele electronicii și telecomunicațiilor sunt esențiale pentru orice viitor specialist și încă din facultate studenții au posibilitatea să învețe experimentând și în alte contexte extra-curriculare despre care vei afla mai departe.

Mai întâi, cele mai căutate facultăți din țară care scot anual între 100 și 500 de locuri bugetate:

Admiterea se face în urma unui examen scris, care constă într-un test grilă la matematică (algebră și analiză matematică) și fizică, derulat în două zile. Materia este aceeași pentru bacalaureat M2 și cei care intră susțin că nu sunt complicate, mult mai dificili decât admiterea fiind primii doi ani de studii, care triază oamenii care renunță la facultate de cei care reușesc să o termine și să profeseze în domeniu. Găsești pe site-ul Universității Politehnice din București și al Ligii Studenților Electroniști câteva modele de subiecte și teste de auto-evaluare. Pentru locurile nebugetate, taxa pe an pentru locurile este în medie 3 500 – 4 000 de lei.

Formarea durează 4 ani, dintre care primii doi includ un trunchi comun unde vei studia, alături de studenți de la celelalte specializări ale Politehnicii matematică și fizică, limbaje de programare, arhitectură de rețea și Internet, microunde, semnale, circuite, dispozitive și circuite electronice, sisteme sau circuite integrate. Apoi, diferențele se fac în funcție de interesul tău, medie și opțiunile de specializare pe care ți le oferă facultatea: de exemplu, la București poți opta între Electronică Aplicată (ELA), Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii (TST), Reţele şi Software pentru Telecomunicaţii (RST) și Microelectronică, Optoelectronică și Nanotehnologii (MON).

Anul universitar e format din două semestre, după fiecare urmând o perioadă de examene, iar vara stagiul obligatoriu de practică, de obicei la o companie de profil cu care universitatea sau facultate are parteneriat. Majoritatea produc echipamente și software pentru industria auto, medicală și energetică. Facultatea nu e deloc ușoară și unele materii s-ar putea să te dezamăgească, mai ales că puțini profesori au ținut pasul cu dezvoltarea rapidă a tehnologiilor și înnoiesc constant materia de curs. Teoria multă și practica puțină rămâne principala provocare a învățământului superior, așa că studiul individual și proiectele extra sunt obligatorii pentru a înțelege cum funcționează circuitele, diodele, tranzistorii și, mai ales, echipamentele complexe cu ajutorul cărora funcționează azi majoritatea industriilor. Partea bună e că astfel de ocazii de a învăța, în afara curriculei standard, sunt numeroase, de la concursuri și conferințe, la stagii de practică și burse prin programul de schimb intercultural Erasmus +. Iată câteva exemple care te vor ajuta să te remarci și să-ți construiești un portofoliu care te va ajuta să lucrezi în compania dorită:

Ca și la alte facultăți, studenții la ETC s-au organizat într-o Ligă a Studenților Electroniști, unde îmbină voluntariatul cu învățarea și practica, exersând și alte abilități esențiale pentru orice loc de muncă (organizare, comunicare, lucru în echipă, prezentare etc.).

Facultatea nu poate și nici nu trebuie să epuizeze oportunitățile de formare a viitorilor specialiști. Odată ce “vei intra în pâine”, vei descoperi și alte oferte pe piața privată care te vor ajuta să-ți demonstrezi cunoștințele specializate într-un subdomeniu. Așa sunt certificările Cisco-CCNA (Cisco Certified Network Associate), precum cele de administrator de reţea, administrator de sistem, administrator de ISP, specialist în securitatea informaţiei, specialist Cisco și altele. Contra cost (aprox. 400 de lei/modul), poți urma cursurile care contează pentru angajatori, care au un element în plus pentru a face diferența între diferiți absolvenți de facultate. [10]

Direcții de carieră și oportunități de lucru

Dacă profiți de oportunitățile din timpul facultății, vei cunoaște și ofertele care te așteaptă după absolvire, pentru că toate companiile interesate de specialiști în electronică și telecomunicații sunt implicate în formarea și trainingul viitorilor specialiști încă din facultate. Asta se întâmplă pe de-o parte pentru că facultățile nu țin pasul cu rapiditatea cu care evoluează tehnologiile, așa că pentru a compensa materiile prăfuite, companiile vin cu probleme concrete și metode practice de a le rezolva. Pe de altă parte, este și o metodă bună de a recruta tinerele talente care vor aduce valoare adăugată echipelor de ingineri din aceste companii.

Nu trebuie să decizi acum dacă te interesează radiocomunicațiile sau nanotehnologia, dacă te pricepi la tranzistori și telefoane smart sau îți place rețelistica. Pe măsură ce vei învăța și vei face practică (și în laboratoarele facultății, dar mai ales într-un mediu de lucru real), vei tăia de pe listă lucruri care acum sună bine și vei descoperi altele care te captivează. Chiar dacă nu ești încă familiar(ă) cu limbajul de specialitate, e bine să știi că ai mai multe direcții de dezvoltare în carieră, fie în exploatarea și dezvoltarea rețelelor de telecomunicații, în realizarea de software pentru diferite industrii (în special auto și medicină), în crearea de microprocesoare, circuite și sisteme electronice, echipamente industriale sau medicale. Să le luăm pe rând [11]:

o   principalele responsabilități vor fi proiectarea și întreținerea echipamentelor electronice industriale diverse, precum petro-chimie, industria medicală și auto;

o   câteva proiecte practice de licență: aplicații auto folosind microcontrolere, prelucrarea semnalelor vocale, tehnologii inteligente de procesare a semnalelor, roboți multifuncționali;

o   până la final, vei învăța atât în facultate, cât și (mai ales) prin studiu individual, să proiectezi, implementezi, testezi și folosești echipamente industriale care operează la tensiuni şi curenţi mari (convertoare şi redresoare de putere, motoare, echipamente de automatizare), echipamente care prelucrează semnale biomedicale, sisteme specifice electronicii auto și vei ști să programezi aplicaţiile care utilizează microcontrolere, utilizarea instrumentelor de măsură electronice;

o   dacă ai pus umărul să înveți toate lucrurile de mai sus, în afară de ceea ce îți va oferi facultatea, vei putea deveni inginer electronist, inginer programator de sisteme software, inginer proiectare şi exploatare pentru echipamente sau pentru sisteme cu comandă electronică, inginer testare de echipamente electronice, inginer proiectare şi exploatare pentru sisteme cu microcontrolere sau analist programator;

o   concret, asta înseamnă că vei putea proiecta circuite și sisteme electronice folosind microcontrolere și procesoare de semnal, vei putea întreține și exploata echipamente industriale complexe, vei putea dezvolta aplicații pentru electronica auto, instala și opera sisteme de securitate, echipamente audio și video, în companii precum Continental, Siemens, Infineon, Bosch și altele.

o   principalele responsabilități vor fi proiectarea circuitelor VLSI (Very Large Scale Integration), analogice şi digitale, cu accent pe tehnologiile CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor), bipolar şi BiCMOS, descriere hardware, design, încapsulare și testare;

o   câteva proiecte practice de licență: aplicații biometrice (de recunoaștere facială), prelucrarea semnalelor biomedicale, amplificatoare audio, roboți multifuncționali.

o   poți să-ți dezvolți competențe în proiectarea, implementarea şi testarea circuitelor integrate analogice şi digitale, prelucrarea analogică şi digitală a semnalelor, proiectarea unor sisteme de achiziţie de date,  proiectarea aplicaţiilor care folosesc procesoare de semnal şi circuite programabile (FPGA), dezvoltarea de aplicaţii software pentru comunicaţii şi electronica industrială folosind microcontrolere;

o   poți deveni inginer proiectant circuite integrate analogiceinginer proiectant de circuite integrate digitale, inginer de testare şi verificare circuite integrate, arhitect de sistem VLSI, inginer programator de sisteme software, inginer proiectare şi exploatare pentru sisteme cu comandă electronică, inginer de testare de echipamente electronice, inginer de proiectare şi exploatare pentru sisteme cu microcontrolere;

o   concret, vei putea proiecta circuite integrate, analogice și digitale, sisteme electronice folosind microcontrolere și procesoare de semnal, aplicații software pentru comunicații, vei putea administra rețele de calculatoare, proiecte aplicații de achiziții de date și instrumentație virtuală, la firme precum AMD, Fujitsu, Pentalog, Infineon, Microchip, OnSemiconductor, Continental și altele.

o   principalele responsabilități principalele responsabilități vor fi proiectarea rețelelor de comunicații fixe și mobile, cu fir sau wireless și a tehnologiilor de prelucrare a semnalelor (voce, date, text, imagini);

o   câteva proiecte practice de licență: metode de compresie fără pierderi, transmisiuni Ultra Wide Band, algoritmi de criptare, sistem de telecomandă cu microcontroler;

o   poți să-ți dezvolți competențe în modelarea, proiectarea, implementarea, testarea, utilizarea şi întreţinerea sistemelor de comunicaţii (radio, microunde, fibră optică), reţelelor de radiodifuziune şi comunicaţii mobile, reţelelor locale şi de arie largă pentru acces la Internet, prelucrarea semnalelor multimedia (voce, date, text, imagini), proiectarea de sisteme de modulaţie, criptare, compresie, ingineria traficului în reţele de comunicaţii, dezvoltarea de aplicaţii software pentru comunicaţii, folosind tehnologii web şi multimedia;

o   poți deveni inginer electronist, inginer de telecomunicaţii, administrator de reţea, administrator de sistem în telecomunicaţii, analist reţele şi sisteme de telecomunicaţii, proiectant baze de date, administrator baze de date şi sisteme informatice, inginer programator de sisteme software sau web designer;

o   concret, vei putea lucra în marile companii din domeniul telecomunicațiilor, în proiectarea de echipamente și aplicații software pentru comunicații, în administrarea rețelelor de comunicații și a bazelor de date sau în proiectare de circuite și sisteme electronice, la mari companii precum Orange, Vodafone, Telekom, Romtelecom, Lucent-Alcatel, Infineon, ITC Networks, Alvarion, Continental și altele.

Concluzii

Dacă ai ajuns până aici, ai înțeles că electronica și telecomunicațiile sunt chiar viitorul tehnologiei pe care o vom folosi în următoarele decenii. În transformare continuă, piața numără puțini specialiști cu experiență, nevoia lor fiind tot mai mare. De obicei, totul pornește cu multă curiozitate: dacă ai vrut să știi vreodată ce se găsește în calculatorul sau laptopul pe care-l folosești și te-ai trezit meșterind la diferite aparate de prin casă ore în șir, ai profilul inginerului. Mai adaugă un pic de mate și un pic de fizică, răbdare, logică, atenție la detalii și pragmatism și ai conturat profilul specialistului.

Dacă nu ai un răspuns clar încă, urmărește tutoriale pe internet, caută câteva dintre resursele pe care ți le recomandăm și noi la final, începe să meșterești prin casă, mergi la târguri de facultăți și sfătuiește-te cu cei care au trecut deja de etapa asta. E important să iei o decizie informată, mai ales că intri într-un astfel de domeniu pentru că oferă mai multe oportunități decât altele sau se câștigă bine, dar nu ai un interes special, e dificil să reziști. Practic, dinamica și specializarea informațiilor e atât de avansată încât ești respins automat dacă nu te atrage. Nu poți reuși fără studiu individual și motivație intrinsecă, iar asta e valabil nu doar pentru băieți, care domină profesiile tehnice, dar mai ales pentru fete, care pot să ajungă la fel de buni profesioniști în domeniu. Există o asociație la nivel internațional care reprezintă femeile inginer, Women in Engineering (WIE), iar la nivel național au apărut câteva inițiative care stimulează interesul pentru programare și inginerie, precum sunt Girls Who Code Romania sau Taberele Young Engineers Lego.

Îți recomandăm…

Note

[1] Scurtă istorie a telecomunicațiilor în România, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

[2] CEO-ul Orange: Piaţa românească de telecomunicaţii este una dintre cele mai avansate din Europa, articol publicat de Capital.ro (decembrie 2013).

[3] Piaţa de electronice şi electrocasnice îşi revine. Sectorul foto, în continuare pe un trend negativ, articol publicat de Capital.ro (mai 2015).

[4] Salariile cu care s-au făcut angajări în telecom în 2013. Ce oameni au fost cel mai greu de recrutat și de ce, articol în Economica.net (noiembrie 2013):

[5] Piața de telecomunicații în 2013 și perspective pentru 2014, articol în RisCo.ro (iunie 2014).

[6] Care sunt cele mai mari riscuri pentru companiile din telecom?, articol în Ziare.com (martie 2012):

[7] Analiză ZF: Cum s-au schimbat ofertele operatorilor de telefonie mobilă după reducerea tarifelor de interconectare. Vedeţi şi oferta de acum 4 ani, articol publicat de ZF.ro (aprilie 2014)

[8] România produce 50.000 de ingineri pe an, dar angajatorii spun că aceştia „nu ştiu meserie cu adevărat, articol în ZF.ro (noiembrie 2012).

[9] Tendințe în comunicații mobile și electronice de larg consum în 2014. Teme și tehnologii la CES Las Vegas și MWC Barcelona, articol publicat de ITTRends.ro (martie 2014).

[10] Fără diplomă nu fac bani, dar nu de la Universitate. IT-ştii îşi dublează competenţele prin certificări de mii de euro, articol publicat de ZF.ro (octombrie 2011).

[11] Exemple din oferta educațională a Universității Gh. Asachi din Iași – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.