Medic, psiholog sau politist – topul joburilor vizate de tineri

Symphony-Square-Abstract-Background-Vector

In urma unui studiu efectuat in cadrul proiectului “Fabrica de Cariere” in judetele Bacau si Neamt s-au stabilit joburile pe care liceeni le vizeaza.

Conform rezultatelor partiale ale cercetarii realizate de Institutul Roman de Training si Fundatia Cadi-Eleutheria 13,64% din tineri isi doresc sa devina medici, 9,66% psihologi, 9,09% politisti , 7,95%  antreprenori, 7,32% economisti sau 6,82% asistenti medicali. Intre 5% si 3% din preferinte se regasesc in ordine inginer, avocat, hairstyler, farmacist, designer, jurnalist si kinetoterapeut.

Studiul a fost realizat in randul elevilor claselor a XI-a si a XII-a in anul scolar 2014-2015, in cca. 30% din institutiile de invatamant liceal din judetele Bacau si Neamt (peste 20 de licee). In cadrul acestor licee este in desfasurare programului de consiliere in cariera intitulat “Fabrica de Cariere”, program realizat de catre Institutul Roman de Training si Fundatia Cadi-Eleutheria si finantat de Uniunea Europeana.

La o varsta la care alegerile influenteaza foarte mult viitorul profesional, proiectul Fabrica de Cariere urmareste sa sprijine tinerii aflati la inceput de drum prin informare, consiliere si indrumare.

Pana in luna februarie 2015, peste 200 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a au participat la evenimentele si conferintele sustinute, beneficiind de sfaturi si consiliere de orientare profesionala. Elevii beneficiaza de consiliere constanta in aceasta perioada pe platforma de e-learning creata si pusa la dispozitie pentru a sprijini activitatea mentionata pe site-ul programului – www.fabricadecariere.ro.