Iniţiativă vs. pasivitate. Lucrurile se întâmplă dacă acţionezi!

start

Probabil ştii bancul cu omul care se ruga să câştige la Loto, deşi nu îşi cumpărase bilet.

În carieră, dar şi în viaţă, este necesar să dai un impuls situaţiilor din jur ca să ajungi acolo unde îţi doreşti. Visezi şi crezi în visurile tale, însă pentru a avea succes trebuie să mergi mai departe de atât şi să-ţi transpui intenţiile în realitate. Desigur, nu este întotdeauna uşor să te mobilizezi, însă nu uita că „o călătorie de 1000 de mile începe cu un singur pas.”

Lucrurile nu se întâmplă de la sine. E nerealist să fii pasiv şi să te aştepţi să primeşti totul de-a gata fără să depui efort în acest sens.

În schimb, implicarea reprezintă motorul prin care poţi aduce schimbarea în viaţa ta. Câteva idei pentru a fi mai motivat să iei iniţiativa şi să acţionezi:

- Întreabă-te ce îţi doreşti şi de ce este important acel lucru. După ce ai o idee clară cu privire la destinaţie şi ştii motivul pentru care vrei să ajungi la ea, fă-ţi un plan şi croieşti-ţi drum într-acolo. De exemplu, dacă vrei să apuci să faci mişcare pentru a avea mai multă energie, vezi ce variante ai la îndemână: poţi merge la sală, te poţi înscrie la un sport de echipă, poţi face exerciţii acasă etc.

- Lasă scuzele deoparte şi găseşte soluţii la problemele cu care te confrunţi sau la cele care pot apărea pe parcurs. Dacă nu ai resurse financiare pentru a plăti abonamentul la o sală, poţi ieşi la alergat în parc, lipsa timpului poate fi compensată printr-o organizare mai bună a programului, iar pentru un plus de motivaţie găseşte un prieten sau un coleg alături de care să faci echipă.

- Fă primul pas. Unul singur. Unul mic. Nu mai amâna şi nu te gândi că vei da greş. Momentul perfect nu va veni niciodată, dar există un moment potrivit: ACUM. Îmbracă-te şi ieşi pe uşă, chiar dacă nu ai chef de mişcare. Poţi începe cu o plimbare în pas alert sau o alergare uşoară, de 10-15 minute. „Pofta vine mâncând”.

- Dă tot ce ai mai bun şi implică-te 100% în ceea ce faci, cu gândul la destinaţia stabilită iniţial. Nu te concentra pe eşec, ci fii atent la prezent şi ia experienţa ca pe o provocare deschisă. Adaptează-te şi păstrează-ţi flexibilitatea. Dacă te-ai apucat de alergat, dar între timp ai descoperit că-ţi place mai mult să joci baschet, te poţi reorienta spre noua pasiune, astfel încât a face mişcare să fie o bucurie.

- Recompensează-ţi reuşitele, chiar dacă par neînsemnate. Pas cu pas, vei dobândi mai multă încredere în tine, iar motivaţia va spori. Primul kilometru alergat sau un meci câştigat merită sărbătorit!

Mult succes!

Foto: euvataction.org