De ce sunt importante hobby-urile?

fotografie

Dincolo de a fi o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, hobby-urile reprezintă o adevărată carte de vizită, pentru că vorbesc despre tine şi îţi permit să te exprimi în stilul propriu. Îţi îmbogăţesc viaţa şi îţi colorează cotidianul, fiind un pretext de reconectare la ceea ce contează pentru tine, prin timpul de calitate petrecut într-un cadru pe gustul tău. Nouă ne place să credem că pasiunile sunt un „teren de joacă” unde poţi experimenta lucruri noi, având şansa să te autodescoperi, aşa că te încurajăm să ţi le cultivi!

Unele persoane reuşesc să-şi transforme pasiunea în job, câştigând bani din ceea ce le face plăcere, în timp ce alţii preferă ca hobby-urile să rămână doar o ocupaţie pentru timpul liber, separat de activitatea profesională, ca un refugiu după ziua de muncă. Cu siguranţă că eşti mai motivat să mergi la serviciu când lucrezi într-un domeniu care te pasionează, însă asta nu înseamnă că nu poţi păstra câteva ocupaţii plăcute doar pentru perioadele de afterwork. De exemplu, te simţi în largul tău să lucrezi cu cifre la job, dar îţi găseşti timp şi pentru creat bijuterii handmade.

Indiferent că adori să pictezi, să creezi colaje, nu te desparţi de aparatul foto sau nu oboseşti niciodată să joci baschet, hobby-urile îţi deschid o lume întreagă de oportunităţi. Uite câteva motive pentru care pasiunile sunt importante:

Te relaxează

Atunci când faci ceea ce-ţi place, alungi stresul, te destinzi şi devii mai mulţumit de viaţa ta. Hobby-urile acţionează ca un fel de baterii de la care te încarci cu energie şi care te impulsionează în activităţile zilnice, aşa că profită din plin de momentele de conectare cu tine!

Îţi menţin vie dorinţa de dezvoltare şi perfecţionare

Când ai un hobby, a învăţa despre el nu mai e o obligaţie neplăcută, ci o activitate naturală pe care o aştepţi şi o practici cu însufleţire. Îţi dai seama că poţi acumula informaţii noi prin multe modalităţi, inclusiv pe cont propriu sau direct prin practică. Entuziasmul de a afla lucruri noi din domeniul care te atrage poate contagia alte sfere ale vieţii tale şi te face să fii mai deschis la procesul de învăţare în general. Până la urmă, “the beautiful thing about learning is nobody can take it away from you.” (B.B. King)

Cunoşti oameni noi

Chiar dacă prietenii tăi nu au aceleaşi pasiuni ca tine, cu siguranţă vei găsi alţi oameni cu care să împărtăşteşti preocupările din timpul liber. Hobby-urile reprezintă un bun pretext de a interacţiona cu persoane din afara sferei tare de cunoscuţi şi o modalitate de a-ţi lărgi cercul de prieteni. În plus, simţi bucuria de a face parte dintr-o comunitate, un grup de oameni care găsesc fericirea în pasiuni similare.

Pot fi o sursă suplimentară de venit

Chiar dacă nu vrei să-ţi transformi pasiunea într-un job full-time, ea poate să completeze profesia de bază şi să-ţi aducă nişte bani în plus. Fie că eşti fotograf pentru diferite evenimente în weekend sau faci design de afişe şi logo-uri deşi lucrezi ca economist, hobby-urile îţi dau mai multă siguranţă financiară dacă identifici astfel de oportunităţi. Poţi face asta prin intermediul recomandărilor sau intrând pe site-uri pentru freelanceri, ca Elance.com, Freelancer.com sau oDesk.com, unde găseşti diverse proiecte care-ţi permit să-ţi monetizezi pasiunile.

Te ajută să-ţi dezvolţi anumite abilităţi

Pe lângă beneficiile evidente, ca relaxare şi mulţumire, pasiunile vin la pachet cu şi un set de abilităţi practice, construind un „fond de investiţii” pentru sfera profesională. De exemplu, îţi exersezi îndemânarea manuală dacă îţi place să creezi obiecte din lemn, îţi dezvolţi creativitatea prin pictură sau înveţi să colaborezi şi să lucrezi mai bine în echipă prin practicarea unor sporturi ca volei, fotbal, rugby etc.

Înveţi să te organizezi mai bine

Majoritatea hobby-urilor solicită timp, aşa că dacă ai un program încărcat, dar totuşi nu vrei să renunţi la ele, vei învăţa să te organizezi astfel încât să le faci loc în viaţa ta. La început nu e uşor, însă dacă eşti cu adevărat pasionat, găseşti cu siguranţă o modalitate prin care să-ţi gestionezi mai bine timpul astfel încât să te bucuri de ceea ce-ţi face plăcere.

Deschid poarta spre alte domenii

Cochetezi cu artele plastice, apoi înveţi să lucrezi Photoshop şi îţi foloseşti cu pricepere creativitatea pe suport electronic, reuşind să devii web designer. Eşti pasionat de sport şi mişcare, citeşti mult despre alimentaţie şi optezi pentru o carieră ca nutriţionist. Sunt doar două exemple prin care pasiunile îţi deschid perspectivele, oferindu-ţi instrumente pentru a descoperi noi oportunităţi.

Sunt un punct forte la CV

Dacă ai un hobby care are legătură cu jobul la care aplici sau o pasiune mai neobişnuită, şansele să atragi atenţia angajatorilor sunt mai mari. Hobby-urile vorbesc despre personalitatea celui care le practică, fiind un indicator pentru anumite competenţe. În plus, acestea cresc performanţa la locul de muncă, deci cariera ta are de câştigat de pe urma lor şi după procesul de recrutare.

Îţi poţi deschide o afacere personală

În cazul în care eşti foarte legat de hobby-ul tău şi nu te vezi lucrând pentru alţii după un program de la 9:00 la 17:00, o soluţie ar fi antreprenoriatul. Pasiunile îţi pot da un imbold puternic să treci peste obstacole şi să-ţi deschizi propria afacere. Despre cum să pui bazele propriului business poţi învăţa în cadrul evenimentelor Vreau să fiu antreprenor!, dedicate liceenilor şi studenţilor.

Două recomandări de final

Foto: painfreenyc.com, 4specialtysoccer.com, designyoutrust.com