Cum să înveţi o limbă străină pe cont propriu

limbi straine

Într-o lume interconectată, în care barierele distanţei cad una câte una datorită internetului şi noilor tehnologii, limbile străine sunt un element de nelipsit din bagajul de cunoştinţe al fiecăruia. Limba engleză a devenit deja o condiţie obligatorie pentru multe joburi, aspect de care e bine să ţii cont când te pregăteşti pentru viitoarea profesie.

Limbile străine reprezintă o compentenţă foarte căutată pe piaţa muncii şi, în plus, te pot ajuta să te dezvolţi personal şi profesional prin moduri variate.

Ce avantaje îţi aduce cunoaşterea unor limbi străine?

- Un punct valoros la CV. Limbile străine vin cu un plus pentru carieră, în special cele „exotice”, mai puţin cunoscute, care sunt foarte căutate de angajatori şi, în consecinţă, mai bine plătite.

- Angajarea pe joburi temporare sau part time. Îţi poţi suplimenta veniturile chiar din timpul facultăţii, devenind ghid turistic, traducător, translator sau redactor freelancer pentru diferite site-uri străine.

- Obţinerea unor burse de studiu. Cunoscând bine o limbă străină ai ocazia să aplici pentru burse la facultăţi din afara graniţelor şi să te familiarizezi cu sisteme de învăţare diferite, pe o perioadă mai îndelungată de timp. La rândul lor, acestea experienţe te vor ajuta să-ţi consolidezi cunoştinţele de limbă.

- Îmbunătăţirea memoriei. Acumularea de noi termeni şi realizarea de conexiuni antrenează creierul, iar memoria funcţionează mai bine.

- Călătorii. Vacanţele peste graniţe sunt un bun prilej de a aprofunda limbile străine, iar datorită lor îţi va fi mai uşor să te integrezi în atmosfera zonei şi să porţi conversaţii cu localnicii.

- Exersarea capacităţii de învăţare. Învăţând limbi străine devine mai uşor să te adaptezi la schimbări şi să faci faţă altor provocări cu care te confrunţi în viaţa profesională, deoarece capeţi reflexul de a integra informaţii noi, în mod creativ, la fondul existent de cunoştinţe.

- Descoperirea de noi culturi. Limbile sunt o oglindă a identităţii unei comunităţi sau a unei ţări, astfel că odată cu ele ai posibilitatea de a face o incursiune în personalitatea culturii respective.

- Îmbunătăţirea comunicării cu oamenii de alte naţionalităţi. Îţi faci mai uşor prieteni printre persoanele din alte culturi şi devii mai tolerant.

- Ocazia de a citi literatură în limba originală. Nu în ultimul rând, te poţi bucura de capodopere ale literaturii universale fără a avea nevoie de traduceri, prin care deseori se pierd unele înţelesuri ale versiunii iniţiale.

Există numeroase modalităţi prin care poţi învăţa o limbă străină, atât pe cont propriu, cât şi ajutat de un profesor sau participând la un curs de grup. De asemenea, poţi combina aceste metode, însă cel mai important este să găseşti tipul de învăţare potrivit ţie, deoarece fiecare are stilul şi ritmul propriu. Am pregătit o listă cu resurse care să te ghideze în deprinderea de noi limbi străine:

Foto: shouldwe.org